torsdag 21 januari 2010

Vill du veta vem som vinner valet?

Ok, jag sitter inte med en kristallkula men låt mig ge min version av hur det kan tänkas gå. Det är 8 månader kvar till valet och det börjar hetta till ordentligt. Om man utgår från opinionsundersökningarna ligger de rödgröna mycket bra till och historiskt sätt stämmer de väldigt bra. Men historik är aldrig ett vattentätt facit för hur det kommer att gå även om det är en bra indikation.

Det mest troliga är att det kommer att tätna mellan de båda olika grupperingarna. Ekonomin verkar vara på väg uppåt och slutar arbetslösheten att minska gynnar det alliansen medans motsatsen gäller om arbetslösheten fortsättar att stiga.

Blir det ett jämnare läge kommer Sverigedemokraterna att spela en mycket avgörande roll. De har den senaste tiden legat på en stabil nivå kring 5% och står sig denna utveckling kommer de i så fall in i riksdagen. Reinfeldt har sagt att han inte kommer att låta Sverigedemokraterna ingå i en regering, men det mer troliga alternativet är att han kan bilda en minoritetsregering med stöd av Sverigedemokraterna. Det var just det som hände under Ny Demokratis tid och det kan mycket väl hända igen.

En annan kritisk faktor som spelar in är om något parti skulle ramla ur riksdagen, vilken kan ses som relativt troligt. Centern, vänstern och KD ligger alla risigt till och det räcker med att ett av dessa partier ramlar ur för att avgöra valet. Då faller Sverigedemokraternas vågmästarroll.

Skandaler kan också avgöra val och har gjort det tidigare. Vi kommer alla ihåg Valstugeaffären som drabbade moderaterna och en liknande affär kan blossa upp igen, fast denna gång kanske på nätet, att någon viktig person gör bort sig på Facebook eller i någon blogg.

Dessutom har vi närmare 500 000 potentiella förstagångsväljare som aldrig tidigare har röstat och de har ett helt annat tänk än sina föräldrar. Det troliga är dock att de väljer det rödgröna alternativet med tanke på att ungdomar har så pass svårt att komma in på arbetsmarknaden och ser en större trygghet om de rödgröna vinner.

Och vinnaren är...



Den som lever får se!

DN
DN1
SvD
SvD1
SvD2
Aftonbladet
Aftonbladet1
Expressen
Expressen1 Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar