torsdag 7 januari 2010

Jag har lösningen till framtiden

Om ett land ska bli framgångsrikt är det många faktorer som spelar in, men den allra viktigaste enligt mig är kunskap, eller snarare förmågan att använda kunskapen till något kreativt som skapar ett värde i samhället. Därför är det avgörande för hur vi bedriver utbildning i detta land. Varje utbildning ska anpassas efter vad samhället efterfrågar, vare sig det handlar om en elektrikerutbildning eller en civilekonomutbildning. De som lär ut till studenter har en skyldighet att anpassa utbildningen efter verkligheten.

Min egen erfarenhet av min ekonomutbildning är att majoriteten av innehållet är för teoretisk och inte praktiskt användbar för en nyexaminerad student. Man bör ha ett krav på att universitetslektorer ska ha arbetat i näringslivet under åtminstone något år för att lägga en praktisk grund för hur ett professionellt arbete fungerar.

Dessutom bör man lägga till flera moment i utbildningen som riktar sig till hur arbetslivet vad gäller jobbsökande, starta eget, löneförhandling, hur man beter sig rent företagspolitiskt på en arbetsplats. Det handlar helt enkelt om att bli streetsmart. Du måste ta till dig kunskapen och sedan anpassa den efter verkligheten. Du kan ha världens bästa utbildning, men om du inte vet hur du tar för dig ute i samhället kommer du aldrig att dra nytta av din kunskap.

Utbildningar i framtidsämnen som IT, förnyelsebar energi, bioteknik och läkemedel måste ställa om till praktisk kunskapsinhämtning och även hämta in kreativa förmågor från länder utanför Sveriges gränser, utan etnisk mångfald når man aldrig upp till full potential.

Aftonbladet Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar