fredag 15 januari 2010

Dinosaurier på väg att dö: Centerpartiet, Kristdemokraterna och Vänsterpartiet

Det var flera intressanta opinionssiffror i Demoskops senaste undersökning. Först såg vi att Centerpartiet tappade drastigt till 3,1% och sedan att Kristdemokraterna återigen hamnat under 4-procentspärren (dock mer regel än undantag). Men det jag inte sett på länge var att även vänsterpartiet var under 4-procentspärren, det kan jag inte minnas ha sett tidigare.

Flera scenarios är troliga, dels att Centerpartiet och Kristdemokraterna drar ner Alliansen och sedan Vänsterpartiet som sänker rödgröna alternativet.

Helt ärligt, i dagsläget finns det många svenska partier vars åsikter ligger utanför det moderna svenska samhället. Centerpartiet har sin trogna skara i jordbruksanhängare, kristdemokraterna har de kristna och vänsterpartiet har gamla kommunister.  Det alla dessa tre partier har gemensamt är att de har en skara äldre anhängare som helt enkelt håller på att dö ut. Färre vill idag bli jordbrukare, väldigt få yngre människor är religiösa och kommunismen dog 1989 med Sovjetunionens fall.

Dessa tre partier kan eventuellt klara sig inför nästa val, men då genom röststöd från moderater och socialdemokrater men därefter väntar graven, deras grundvärderingar vänder sig till människor som inte längre finns...

DN
DN1
SvD
Expressen
Aftonbladet Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar