måndag 25 januari 2010

Är statsministern fin i kanten?

Jag såg debatten igår och funderade på vilket språkbruk debattörerna använde sig av. Mona Sahlin fortsatte att använda ett alldagligt språk utan att använda sig av "svåra ord". Genomgående var det ord som den genomsnittlige svensken utan svårigheter förstod.

Statsministern Fredrik Reinfeldt däremot använde sig vid ett flertal tillfällen av ord som gemene man inte alltid är helt bekväm med som tex "ånyo", "ekonomiska utfall" och "godtycke". Jag tror det finns risker med att använda ord som dessa i en tv-debatt. Inte för att folk inte förstår vad orden betyder men däremot skapar det en bild av statsministern som lite fin i kanten som pratar ett mer elitistiskt språk vilket gör att mittenväljare får uppfattningen om att han är en från överklassen och denna bild förstärks hela tiden av Mona Sahlin som hävdar att klyftorna mellan rika och fattiga hela tiden ökar.

Det viktigaste i varje val är att vinna över mittenväljarna och i Reinfeldts fall handlar detta om väljare som tidigare har röstat på socialdemokraterna. De bör känna sig bekväma med statsministern och känna igen sig själva och utifrån det perspektivet tror jag Mona Sahlin har en fördel med hennes mer "slangbetonade språk". 

Någon som håller med mig eller tycker något annat?

DN
DN1

Aftonbladet
Aftonbladet1
Aftonbladet2
Aftonbladet3
DN2
Expressen
DN3
Expressen1
DN4
SvD
SvD1
Sydsvenskan
Sydsvenskan1
GP
GP1 Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar