söndag 27 december 2009

Hur nära var det katastrof?

Attentatsförsöket på Deltaplanet har skapat rejält med uppmärksamhet runtom i världen, det råder det inget tvivel om, det är klart den mest frekventa nyheten i amerikanska medier just nu. Men det som jag är mest nyfiken på är hur allvarligt det kunde ha blivit om bombmannen hade lyckats med sitt attentat. Han hade tydligen 80 gram av sprängämnet PETN som han hade plattat ut och lindat innanför sina kalsonger. PETN är ett sprängämne som är plastbaserat och upptäcks tydligen inte av detektorerna på moderna flygplatser. Ingenstans har jag dock sett hur mycket skada dessa 80 gram skulle kunna ha åsamkat passagerarna och planet. Skulle det döda passagerare ombord eller rent av spränga ett stort hål i flygplanskroppen vilket i sin tur kunde ha lett till att planet skulle ha störtat? Någon som har ett bra svar på denna fråga?

DN
DN 
DN 
SvD1
SvD2
SvD3
AB
Sydsvenskan
DN 4 
Aftonbladet Share

4 kommentarer:

  1. 20g PETN

    http://www.youtube.com/watch?v=aleeJ9Rg4Hw

    Frågan är hur han skulle lyckas med det?

    SvaraRadera
  2. PETN är ett mycket starkt sprängämne. 80 gram motsvarar ca 130 gram trotyl, eller ungefär lika mycket som i två 30 mm granater. Dock blir ju splitterverkan liten i ett sådant här fall. Åtskilliga människor skulle definitivt ha blivit dödade av en sådan explosion, och det är inte osannolikt att planet hade havererat.

    SvaraRadera
  3. Intressant att få lite mer fakta kring en eventuell explosion.

    En sak som är alldeles klar efter denna incident är ju att man behöver se över säkerhetsrutinerna och införa bättre scanningteknik för detta ändamål. Nackdelen just nu är ju att man inte kan garantera att detta inte skulle kunna hända igen vilket i sin tur kommer leda till mer rädda passagerare och möjligtvis lägre lägre flygresenärer.

    SvaraRadera
  4. Och precis som vanligt ligger fredens religion bakom.

    SvaraRadera